Het gaat vaak mis omdat we het verkeerde probleem oplossen,
niet omdat dat we de verkeerde oplossing kiezen.

kern van de rol

Het juiste probleem behapbaar maken om er ECHT mee aan de slag te gaan. Geen dikke rapporten, maar al doende leren en daardoor ECHT ontwikkelen. Met andere woorden: ik benader het probleem zo dat de te nemen stappen klein, maar wel uitdagend zijn. En daarin neemt iedereen zijn eigen verantwoordelijk.

 

bij welke fase van ontwikkeling?

Vooral om te bepalen wat nu de kern van het probleem is. En die – met DOEN en daarvan leren – oplossen. Niet vooraf een doel/resultaat definiëren, maar durven laten ontstaan wat vanzelf komt. Ik noem dit ECHT ontwikkelen, omdat het laten ontstaan van resultaten, openingen biedt voor nieuwe inzichten en daarmee betere resultaten.

Om ECHT te willen ontwikkelen ga ik niets en niemand uit de weg. Ik weet snel de kern van wat nodig is boven water te krijgen. En niet onbelangrijk ook wat goed gaat en waar we gewoon vanaf moeten blijven.

De kern snel te pakken krijgen, is de kracht van de hofnar. Als “hofnar” gebruik ik de kracht van provoceren. Maar dan wel die met humor, warmte en uitdaging. De hofnar prikt en port om de iedereen (zeker ook de koning/koningin) in de organisatie bewust te maken van wat er gebeurt en wat er nodig is om ECHT te ontwikkelen.